• Medewerker De Groene Helden
  Nicky

  Hoe denk jij dat kinderen het concept ‘groene opvang’ ervaren?

   

  Buiten is van alles te beleven en ontdekken, echt álles is voorhanden. Wind, water, zon, aarde, bomen en dieren, groot en klein. Bijna alles kan en daardoor is het een El Dorado voor de kinderen op het gebied van creativiteit en inventiviteit. Als een kind iets ontdekt gaan we daar als groep op in. Op zo ene moment wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en samen bedenken we een oplossing, een antwoord, een nieuw spel of een nieuwe uitvinding. Van het een komt het ander en zo doorlopen we samen een pad vol ontdekkingen, leuke en leerzame dingen die we dan weer verder uitbouwen d.m.v. knutselen, muziek of bewegingsspel. We stimuleren en juichen het toe als kinderen daarbij zelf zoveel mogelijk hun eigen ideeën in de praktijk brengen en trots zijn op wat ze hebben gemaakt en bedacht. Een huisje voor een egel of een plek voor apen in de boom. Een rivier, een raket, bruggen over de sloot zodat je kleine waterdieren kan bekijken en natekenen. Spelletjes waarbij ze leren dat je met simpele dingen die voorhanden zijn zoals bomen, takken en stenen al heel veel kan. Ze vinden het heerlijk om buiten te zijn en soms krijg je ze maar moeilijk weer mee naar binnen. Binnen proberen we dan weer de dingen van buiten te gebruiken en vice versa.

 • Jeroen

  Welke activiteit staat garant voor optimaal speelplezier?
  Naar achteren gaan met de kinderen om te spelen in het bos of in het weiland staat zeker garant voor enorm veel speelplezier! De kinderen vinden het heerlijk om buiten te zijn en vinden stokken of andere dingen uit de natuur. Ze gebruiken hun fantasie om er mee te spelen.

   
  Welke voordelen geeft het vele buiten zijn jou?
  Het vele buiten zijn heeft vele voordelen voor mij. Naast dat ik het zelf ook fijn vind om de hele dag buiten te zijn, vinden de kinderen dat ook! Wij gebruiken materialen uit de natuur om mee te spelen. Wat ik erg leuk vind! Ook vind ik het leuk als ik onder de modder zit of nat ben van het water. Het is dus heerlijk om de hele dag buiten te zijn!

 • Marlinda

  Wat maakt jou tot een echte groene held?
  Omdat ik een echt buitenmens ben, ook thuis ben ik vaak buiten te vinden. En op het werk vind ik het heerlijk om de hele dag buiten te zijn. Je kunt de kinderen zoveel activiteiten aanbieden, alles wat je binnen doet kan je naar buiten halen. Ook voor mijzelf is het elke keer weer een uitdaging om een leuke activiteit te verzinnen waarmee je dingen uit de natuur gebruikt. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

   

  Over welke kwaliteiten moet een goede PM-er beschikken volgens jou?
  Ik vind het erg belangrijk dat je overzicht hebt over de groep, dat je weet waar de kinderen zijn en hoeveel kinderen je hebt. Hierdoor krijg je ook meer rust op de groep. Ook vind ik het belangrijk dat alle leidsters de zelfde regels aan houden, hierdoor komt er geen verwarring bij de kinderen. Dan weten de kinderen ook waar ze aan toe zijn, overleg dus met je collega’s. Ook vind ik het erg belangrijk dat je creatief bent en dat je verschillende activiteiten aanbied. Waardoor de kinderen verschillende en nieuwe dingen leren.

 • Ilse

  Welk element binnen De Groene Helden staat voor jou in een hoog vaandel en waarom?
  Het element “groene opvang” staat voor mij toch in de hoogste vaandel als ik een keuze moet maken tussen onze bijzondere en waardevolle elementen. Het voegt een stukje extra waarde toe doordat er optimaal wordt genoten van het buiten zijn en de natuur. Voor mij staat dit gelijk aan ontspanning, ontdekken,  ervaren, vrij zijn, gezond, frisse neus, ruimte en bewegen. De natuur geeft zoveel extra meer! Het daagt uit!
  Alle activiteiten die binnen worden uitgevoerd kunnen prima buiten worden uitgevoerd, dat is toch iets waar veel mensen niet zo bij stil staan, maar eigenlijk heel simpel te veranderen/aanpassen is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld thuis gezellig een boekje buiten lezen of lekker knutselen. Maar het kan ook in hele kleine dingen zitten,  samen in het gras gaan liggenen bekijken welke diertjes er voor bij komen.

   
  Welke activiteit staat garant voor optimaal speelplezier?
  De activiteit die voor mij garant staat voor optimaal plezier  is toch eigenlijk wel spelen met water en zand en hierbij de kinderen “laten gaan”. Laat hen spelen, voelen, ervaren en kliederen. Ook blijft de activiteit een herfstboom spelen welke  bladeren “laat vallen” favoriet. Maar met kosteloos materiaal zijn ook prachtige dingen te doen. Bijvoorbeeld een krant uitvouwen en tegen je benen leggen en dan tegen de wind in lopen. Plezier voor 10, op een hele simpele manier.

 • Ashley

  Welk seizoen geeft jou het meest en waarom?
  Elk seizoen heeft zijn zo eigen leuke dingen! Zoals een sneeuwpop maken in de winter, met bladeren spelen in de herfst, tot heerlijk spelen met water in de zomer. Maar waar ik nu écht blij van wordt, zijn de eerste warme zonnestralen na een koude periode. Waarin de natuur weer prachtig wordt van alles wat groeit en bloeit, jonge dieren worden geboren  en we eindelijk weer de gehele dag buiten kunnen vertoeven (zonder jas!) met allerlei leuke, leerzame dingen.  Daar kan ik pas echt van genieten!

  Welk element binnen De Groene Helden staat voor jou in een hoog vaandel en waarom?
  Wat ik zo bijzonder vindt aan De Groene Helden, is de vrijheid en de ruimte die we de kinderen aan kunnen bieden, dit vindt je niet overal, dus dat maakt het voor mij echt uniek.  Kinderen kunnen buiten echt van álles ontdekken en leren hiervan. Hierdoor kunnen ze hun energie en creativiteit goed kwijt. Dat vindt ik ook zo geweldig, kinderen komen zelf ook altijd met leuke ideeën en oplossingen. Door het vele buiten zijn, worden veel ontwikkelingsgebieden  gestimuleerd en geprikkeld. Denk maar eens aan de motorische ontwikkeling óf de cognitieve ontwikkeling!  Daarnaast houd ik zelf ook enorm van dieren, de natuur en het buiten zijn. Dit maakt het voor mij écht als een fijne werkplek waarin ik zelf ook mijn creativiteit in kwijt kan!

 • Linda

  Welk element binnen De Groene Helden staat voor jou in een hoog vaandel en waarom?
  De Groene Helden heeft als speerpunt “baby-activiteiten”. Over het algemeen heb ik het gevoel dat er met baby’s weinig ondernomen wordt qua activiteiten omdat mensen het idee hebben dat baby’s nog weinig kunnen, maar niets is minder waar! Het is bijvoorbeeld erg belangrijk voor de taalontwikkeling als er al veel interactie plaats vindt vanaf het moment dat een kindje is geboren. Dit kan door middel van (heel veel) praten, maar ook door middel van liedjes zingen en boekjes lezen. Het “geven” en “nemen” (het wisselen van beurt) is bijvoorbeeld ook een erg belangrijke stap in de ontwikkeling van baby’s. Als je goed kijkt naar waar de baby staat qua ontwikkeling, kan je er voor zorgen dat je je activiteiten zo afstemt dat het zowel veel plezier en voldoening geeft als uitdaging tot ontwikkeling.

  Over welke kwaliteiten moet een goede PM-er beschikken volgens jou?
  Ik vind dat een goede PM-er vooral de kinderen moet ZIEN! Hoe voelt hij zich? Wat heeft zij nodig? Een goede PM-er kijkt en luistert naar het kind, zowel verbaal als non-verbaal. De houding en gezichtsuitdrukking (lichaamstaal) van een kind kan zoveel informatie verschaffen, vooral omdat een kind zich verbaal nog niet heel sterk uit kan drukken. Een goede PM-er speelt hier op in en zorgt voor een veilige, positieve sfeer waarin een kind zich optimaal kan ontwikkelen.

 • Miriam
  Over welke kwaliteiten moet een goede PM-er beschikken volgens jou?
  Een goede PM-er is in mijn ogen iemand met veel empathisch vermogen. Iemand die kan zien en voelen wat zowel het kind als de ouder als prettig ervaart en waar de verschillende behoeften liggen. Ook heeft een goede PM-er veel creativiteit en denkt diegene in mogelijkheden en oplossingen, kinderen zijn graag bij die persoon in de buurt en er heerst een emotioneel veilige sfeer.

   

  Welk seizoen geeft jou het meest en waarom?
  De herfst geeft mij het meest in mijn werk bij De Groene Helden. De herfst biedt tal van mogelijkheden om de natuur te zien, te voelen en om het te verkennen. Samen door een natte sloot kruipen, verfwerkjes met zand en gras of slingers van bladeren, de herfst geeft je alles. Een kleine storm die op komt zetten of regen wat ineens hard uit de lucht komt vallen, kinderen vinden het erg interessant en daardoor leuk om te ervaren en mee te maken.  Juist het aspect van ook buiten kunnen zijn met dit soort weertypes vind ik leuk om kinderen te leren, het geeft mij ook de uitdaging om ze het steeds op een andere manier aan te bieden.

   
   
   

 • Bianca

  Wat maakt jou tot een echte Groene Held?
  Ik ben een echte Groene Held omdat ik er al vanaf het begin ben en omdat ik het ook erg leuk vind om buiten te zijn en met de kinderen op een speelse manier de natuur te verkennen!

   

  Welke voordelen geeft het vele buiten zijn jou?
  De voordelen van het buiten zijn is dat de kinderen niet de hele dag binnen zitten en dat ze de hele dag door een frisse  neus kunnen halen en daardoor lekker actief blijven. Ook is het spelen en leren buiten natuurlijk ook een stuk leuker, je hebt veel meer ruimte; ze kunnen lekker rennen en veel leerzame activiteiten doen.

 • Janine

  Welk element binnen De Groene Helden staat voor jou in een hoog vaandel en waarom?
  Bij de Groene Helden werken wij met verschillende elementen gedurende de dag bijv.: de verzorging en de ontwikkeling van het kind. De ontwikkeling en de zelfredzaamheid staan bij mij hoog in het vaandel. Ik vind het belangrijk om de kinderen te begeleiden en te motiveren om hun zelfstandigheid te bevorderen. Zelf ben ik erg enthousiast in mijn werk, ik vind het belangrijk dat de kinderen het naar hun zin hebben. Samen doen wij leuke en gerichte activiteiten, waardoor de kinderen actief door mij worden begeleidt.

  Welk seizoen geeft jou het meest en waarom?
  Weer of geen weer, elk seizoen heeft zijn charmes. Er op terugkomend, uit de zomer haal ik toch de meeste voldoening uit. Buiten is van alles te beleven en te ontdekken. Heerlijk met de kinderen buiten genieten en leuke activeiten uitvoeren, zoals een bloemen slinger maken of rennen in een modderpad van zand en water. Maar ondanks het seizoen, ik ben altijd met de kinderen buiten te vinden.

 • Ingeriek

  Welk element binnen De Groene Helden staat voor jou in een hoog vaandel en waarom?
  ik vind zelfstandigheid/zelfredzaamheid erg belangrijk. Sinds ik bij De Groene Helden werkzaam ben, zie ik hoeveel dat oplevert. Zelf heb ik dat thuis ook gelijk ingezet. Je denkt dat het zoveel sneller gaat als jij het doet, maar dat is het totaal niet. Het is zoveel handiger als het kind het zelf kan en kijk hoe blij ze ervan worden als ze het echt helemaal zelf hebben gedaan. Naar mijn idee krijgen de kinderen hier ook veel meer zelfvertrouwen van.

   
  Welke activiteit staat garant voor optimaal speelplezier?
  Bij mij is dat niet zo zeer 1 activiteit, ik vind het “in de natuur zijn” heerlijk. Het maakt mij niet uit of het regent of heel hard stormt. Ook dat moet je kinderen uitleggen en laten zien hoe dat in zijn werk gaat. Ik denk dat ik het zelf het leukste vind om bezig te zijn met natuurlijke materialen, op onderzoek gaan, dingen vinden en uitzoeken wat het is of wat wij daarmee kunnen doen. Dit kan met kinderen van alle leeftijden! Daarmee kunnen we dan leuke, kunstige dingen maken; dat is voor mij optimaal speelplezier! Ieder voor zich, op zijn eigen niveau en maken wat hij/zij mooi vindt. Ik vind het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen uiten en dat ze kunnen zijn wie ze zijn. Want dat is nou juist het leuke aan kinderen, ze zijn allemaal anders!