• Nicky

  Hoe denk jij dat kinderen het concept ‘groene opvang’ ervaren?

   

  Buiten is van alles te beleven en ontdekken, echt álles is voorhanden. Wind, water, zon, aarde, bomen en dieren, groot en klein. Bijna alles kan en daardoor is het een El Dorado voor de kinderen op het gebied van creativiteit en inventiviteit. Als een kind iets ontdekt gaan we daar als groep op in. Op zo ene moment wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en samen bedenken we een oplossing, een antwoord, een nieuw spel of een nieuwe uitvinding. Van het een komt het ander en zo doorlopen we samen een pad vol ontdekkingen, leuke en leerzame dingen die we dan weer verder uitbouwen d.m.v. knutselen, muziek of bewegingsspel. We stimuleren en juichen het toe als kinderen daarbij zelf zoveel mogelijk hun eigen ideeën in de praktijk brengen en trots zijn op wat ze hebben gemaakt en bedacht. Een huisje voor een egel of een plek voor apen in de boom. Een rivier, een raket, bruggen over de sloot zodat je kleine waterdieren kan bekijken en natekenen. Spelletjes waarbij ze leren dat je met simpele dingen die voorhanden zijn zoals bomen, takken en stenen al heel veel kan. Ze vinden het heerlijk om buiten te zijn en soms krijg je ze maar moeilijk weer mee naar binnen. Binnen proberen we dan weer de dingen van buiten te gebruiken en vice versa.

 • Ingeriek

  Welk element binnen De Groene Helden staat voor jou in een hoog vaandel en waarom?

   
  ik vind zelfstandigheid/zelfredzaamheid erg belangrijk. Sinds ik bij De Groene Helden werkzaam ben, zie ik hoeveel dat oplevert. Zelf heb ik dat thuis ook gelijk ingezet. Je denkt dat het zoveel sneller gaat als jij het doet, maar dat is het totaal niet. Het is zoveel handiger als het kind het zelf kan en kijk hoe blij ze ervan worden als ze het echt helemaal zelf hebben gedaan. Naar mijn idee krijgen de kinderen hier ook veel meer zelfvertrouwen van.

  Welke activiteit staat garant voor optimaal speelplezier?
  Bij mij is dat niet zo zeer 1 activiteit, ik vind het “in de natuur zijn” heerlijk. Het maakt mij niet uit of het regent of heel hard stormt. Ook dat moet je kinderen uitleggen en laten zien hoe dat in zijn werk gaat. Ik denk dat ik het zelf het leukste vind om bezig te zijn met natuurlijke materialen, op onderzoek gaan, dingen vinden en uitzoeken wat het is of wat wij daarmee kunnen doen. Dit kan met kinderen van alle leeftijden! Daarmee kunnen we dan leuke, kunstige dingen maken; dat is voor mij optimaal speelplezier! Ieder voor zich, op zijn eigen niveau en maken wat hij/zij mooi vindt. Ik vind het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen uiten en dat ze kunnen zijn wie ze zijn. Want dat is nou juist het leuke aan kinderen, ze zijn allemaal anders!

 • Jolien

  Over welke kwaliteiten moet een goede PM-er beschikken volgens jou? (relateren aan groen?)

   

  Een goede PM-er heeft vele kwaliteiten, de belangrijkste voor mij is interesse in hoe kinderen opgroeien en ontwikkelen en daar graag een goede bijdrage aan willen geven.
  Samen met kinderen ontdekken hoe de wereld in elkaar zit, van elkaar leren, elkaar helpen en vooral veel plezier hebben samen. Bij onze groene opvang komt daar natuurlijk de liefde voor de natuur en alles wat met buiten te maken heeft bij. Buiten valt er altijd van alles te ontdekken of het nou zoeken naar diertjes en ze voeren en/of huisjes voor ze maken is of kijken hoe de bladeren van de bomen en struiken er allemaal anders uit zien er is iedere dag iets nieuws te ontdekken.

  Verder is zowel samenwerken in een team als zelfstandig kunnen werken belangrijk. Communicatie, onderling en ook met ouders en de kinderen. Flexibel zijn is handig aangezien je nog zo’n leuke dag gepland kunt hebben door te werken met kinderen (of zijn met kinderen) kun je van alles verwachten en dan hebben we natuurlijk ook nog het weer dat voor verrassingen kan zorgen. Lekker bezig zijn met de kinderen en van elkaar leren. Bij de Groene Helden kan dat allemaal wat het voor mij een unieke opvang maakt.

 • Annet

  Hoe gebruik ik het groene van De Groene helden in mijn werk?

  Ik vind het heerlijk om met de kinderen buiten te zijn. Buiten hebben de kinderen alle ruimte om te bewegen en kunnen we fijn in de natuur spelen en de natuur ontdekken. Samen klimmen en klauteren op de bult, balanceren over de boomstammen, in de plassen stampen, verschillende bloemen en diertjes bekijken, kleine en grote blaadjes zoeken, luisteren naar de geluiden die we buiten horen en natuurlijke materialen zoeken om mee te spelen en te knutselen. Buiten kunnen we samen met elkaar zoveel leuke activiteiten doen en plezier maken, dat vind ik erg fijn!

 • Jessica

  Wat kun je allemaal met babies aan activiteiten doen? (noem muziekles?)
  Je kunt hele leuke leerzame activiteiten doen met baby’s zoals:
  Knutselen, handje of voetje verven en daarvan kun je hele leuke figuren en/of dieren van maken. Met de handjes kunnen de baby’s ook lijm op papier smeren en dan er samen met een medewerkster er wat op plakken.

  Samen bloemetjes, gras, blaadjes etc. plukken en dat kun je dan laten voelen en ruiken. Met een veertje over verschillende delen van het lichaam gaan en die dan ook benoemen.
  Een ballon ergens aanhangen zodat ze proberen de ballon te pakken, zodat de ballon heen en weer gaat en ze er een spelletje van maken. Ballonnen vullen met verschillende materialen, water, zand, takjes, steentjes dan opblazen en verschillende geluidjes laten horen.

  Een baby op de buik laten liggen en dan het speelgoed of iets uit de natuur iets verder leggen zodat ze het proberen te pakken. Boekjes voorlezen en alles benoemen wat ze zien, liedjes zingen, muziekles en yoga-les. Met een bal rollen, over rollen en omhoog gooien. Samen een toren maken van blokken en dat de baby het om mag gooien.
  Verschillende dingen laten proeven en laten vasthouden. Zoals bv een takje munt. Het is voornamelijk heel veel benoemen en herhalen.

 • Renske

  Welk seizoen is jouw favoriet en waarom?

   

  Op de vraag wat mijn favoriete seizoen is en waarom, moest ik wel even goed nadenken. Dit omdat ik vind dat alle seizoenen iets unieks hebben in het jaar. Ze hebben allemaal iets eigens. Als ik dan wel echt een keuze wil gaan maken, kies ik voor de lente. In 2019 zal dit zeker een bijzonder seizoen gaan worden voor mijn vriend en ik. Wij gaan namelijk net wanneer de lente begonnen is, het “Ja woord” aan elkaar te geven. We hebben een maand gekozen in deze periode omdat het niet te warm is. Wanneer dan de zon schijnt ben je er extra blij mee, omdat het niet van zelfsprekend is. Geen enkele dag is het vanzelfsprekend dat de zon schijnt. In de zomer wordt het meer verwacht als in de lente, daarom vind ik deze periode ook zo’n bijzondere periode. Alles wat eerst een donkere gloed gaf over de wereld krijgt weer kleur, gaat weer bloeien en krijgt weer geur. De vogeltjes gaan weer geluiden maken. Ik merk aan mezelf dat ik weer een heel stuk vrolijker word door alles wat er om ons heen gebeurd in de natuur.

 • Tryntsje

  Tryntsje: Waarom heb jij gekozen voor De Groene Helden?

   

  Zelf ben ik opgegroeid op de boerderij van mijn ouders. Hierdoor heb ik veel affiniteit met het buitenleven. Nu mag ik aan de slag op een Groene opvang! Ook het buitenleven en dieren komen hier aan de orde, hier ligt ook mijn visie wat ik graag door geef. Buiten zijn is gewoon gezond en je merkt dat kinderen hier nog meer speelruimte krijgen en nog meer andere dingen kunnen ontdekken. Water, zand, takken enzovoort. Ook voor de baby’s merk je dat ze buiten rustiger worden en zich kunnen ontspannen. De prikkels buiten zijn veel rustgevender dan binnen. De geluiden van de natuur of naar het kijken van de waaiende bomen. Daarom vind ik het zo fijn dat de Groene Helden lekker veel ruimte heeft om buiten te kunnen zijn.

 • Maaike

  Waarom heb je gekozen voor een groene opvang?

   

  Ik heb gekozen voor een groene opvang, omdat het buiten zijn mij heel erg aanspreekt. Zelf vind ik het heerlijk om buiten bezig te zijn. Samen met de kinderen naar buiten gaan en de omgeving om ons heen te ontdekken. Alles wat we zien, samen voelen, bekijken en het erover hebben. Daar leer je het beste van. De Groene Helden heeft hier genoeg ruimte voor en daar wordt dan ook volop gebruik van gemaakt.

   

  Wat hoop je de kinderen te kunnen bijbrengen?

   

  Zelf hoop ik de kinderen (nog) meer te kunnen stimuleren in hun zelfstandigheid. Ik ben van mening dat kinderen echt iets leren door het gewoon te ervaren. Met andere woorden: Leren door te doen. Mijn taak daarin is om het eerst zo goed mogelijk voor te doen en het daarna steeds te blijven herhalen. Daarnaast is het heel belangrijk om kinderen daarin te blijven stimuleren om het zelfstandig te gaan doen. Om te zien dat de kinderen uiteindelijk iets helemaal zelf doen geeft mij veel voldoening. Om daarna dan die blije gezichten te zien als je het benoemd is helemaal fantastisch. Daar doe je het voor.

 • Cindy

  Wat vind jij leuk (en waarom) bij De Groene Helden in tegenstelling tot “gewone” kinderopvang?

   

  Wat ik nou leuk vind aan De Groene Helden zijn sowieso de kinderen. Maar ook dat we veel buiten zijn, dat vind ik heerlijk. We hebben genoeg ruimte en kunnen van alles met de natuur doen. Buiten hebben de kinderen alle ruimte om te kunnen spelen en zich te kunnen ontwikkelen. Elke dag is anders en dat maakt het zo mooi. Zowel het weer, als de kinderen, als de activiteiten en collega’s zorgen er steeds weer voor dat ik geniet van het werken bij de groene helden. Ook merk ik dat we activiteiten doen om de kinderen op een speelse maar ook natuurlijke manier de kinderen wat te leren. Dit gaat allemaal ongedwongen en ik merk dat de kinderen het daardoor erg leuk vinden om mee te doen en van elkaar te leren. Dit vind ik mooi om te zien en te ervaren.