• Nicky

  Hoe denk jij dat kinderen het concept ‘groene opvang’ ervaren?

   

  Buiten is van alles te beleven en ontdekken, echt álles is voorhanden. Wind, water, zon, aarde, bomen en dieren, groot en klein. Bijna alles kan en daardoor is het een El Dorado voor de kinderen op het gebied van creativiteit en inventiviteit. Als een kind iets ontdekt gaan we daar als groep op in. Op zo ene moment wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en samen bedenken we een oplossing, een antwoord, een nieuw spel of een nieuwe uitvinding. Van het een komt het ander en zo doorlopen we samen een pad vol ontdekkingen, leuke en leerzame dingen die we dan weer verder uitbouwen d.m.v. knutselen, muziek of bewegingsspel. We stimuleren en juichen het toe als kinderen daarbij zelf zoveel mogelijk hun eigen ideeën in de praktijk brengen en trots zijn op wat ze hebben gemaakt en bedacht. Een huisje voor een egel of een plek voor apen in de boom. Een rivier, een raket, bruggen over de sloot zodat je kleine waterdieren kan bekijken en natekenen. Spelletjes waarbij ze leren dat je met simpele dingen die voorhanden zijn zoals bomen, takken en stenen al heel veel kan. Ze vinden het heerlijk om buiten te zijn en soms krijg je ze maar moeilijk weer mee naar binnen. Binnen proberen we dan weer de dingen van buiten te gebruiken en vice versa.

 • Jeroen

  Welke activiteit staat garant voor optimaal speelplezier?

   

  Naar achteren gaan met de kinderen om te spelen in het bos of in het weiland staat zeker garant voor enorm veel speelplezier! De kinderen vinden het heerlijk om buiten te zijn en vinden stokken of andere dingen uit de natuur. Ze gebruiken hun fantasie om er mee te spelen.

  Welke voordelen geeft het vele buiten zijn jou?
  Het vele buiten zijn heeft vele voordelen voor mij. Naast dat ik het zelf ook fijn vind om de hele dag buiten te zijn, vinden de kinderen dat ook! Wij gebruiken materialen uit de natuur om mee te spelen. Wat ik erg leuk vind! Ook vind ik het leuk als ik onder de modder zit of nat ben van het water. Het is dus heerlijk om de hele dag buiten te zijn!

 • Ingeriek

  Welk element binnen De Groene Helden staat voor jou in een hoog vaandel en waarom?

   
  ik vind zelfstandigheid/zelfredzaamheid erg belangrijk. Sinds ik bij De Groene Helden werkzaam ben, zie ik hoeveel dat oplevert. Zelf heb ik dat thuis ook gelijk ingezet. Je denkt dat het zoveel sneller gaat als jij het doet, maar dat is het totaal niet. Het is zoveel handiger als het kind het zelf kan en kijk hoe blij ze ervan worden als ze het echt helemaal zelf hebben gedaan. Naar mijn idee krijgen de kinderen hier ook veel meer zelfvertrouwen van.

  Welke activiteit staat garant voor optimaal speelplezier?
  Bij mij is dat niet zo zeer 1 activiteit, ik vind het “in de natuur zijn” heerlijk. Het maakt mij niet uit of het regent of heel hard stormt. Ook dat moet je kinderen uitleggen en laten zien hoe dat in zijn werk gaat. Ik denk dat ik het zelf het leukste vind om bezig te zijn met natuurlijke materialen, op onderzoek gaan, dingen vinden en uitzoeken wat het is of wat wij daarmee kunnen doen. Dit kan met kinderen van alle leeftijden! Daarmee kunnen we dan leuke, kunstige dingen maken; dat is voor mij optimaal speelplezier! Ieder voor zich, op zijn eigen niveau en maken wat hij/zij mooi vindt. Ik vind het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen uiten en dat ze kunnen zijn wie ze zijn. Want dat is nou juist het leuke aan kinderen, ze zijn allemaal anders!

 • Jolien

  Over welke kwaliteiten moet een goede PM-er beschikken volgens jou? (relateren aan groen?)

   

  Een goede PM-er heeft vele kwaliteiten, de belangrijkste voor mij is interesse in hoe kinderen opgroeien en ontwikkelen en daar graag een goede bijdrage aan willen geven.
  Samen met kinderen ontdekken hoe de wereld in elkaar zit, van elkaar leren, elkaar helpen en vooral veel plezier hebben samen. Bij onze groene opvang komt daar natuurlijk de liefde voor de natuur en alles wat met buiten te maken heeft bij. Buiten valt er altijd van alles te ontdekken of het nou zoeken naar diertjes en ze voeren en/of huisjes voor ze maken is of kijken hoe de bladeren van de bomen en struiken er allemaal anders uit zien er is iedere dag iets nieuws te ontdekken.

  Verder is zowel samenwerken in een team als zelfstandig kunnen werken belangrijk. Communicatie, onderling en ook met ouders en de kinderen. Flexibel zijn is handig aangezien je nog zo’n leuke dag gepland kunt hebben door te werken met kinderen (of zijn met kinderen) kun je van alles verwachten en dan hebben we natuurlijk ook nog het weer dat voor verrassingen kan zorgen. Lekker bezig zijn met de kinderen en van elkaar leren. Bij de Groene Helden kan dat allemaal wat het voor mij een unieke opvang maakt.

 • Annet

  Hoe gebruik ik het groene van De Groene helden in mijn werk?

  Ik vind het heerlijk om met de kinderen buiten te zijn. Buiten hebben de kinderen alle ruimte om te bewegen en kunnen we fijn in de natuur spelen en de natuur ontdekken. Samen klimmen en klauteren op de bult, balanceren over de boomstammen, in de plassen stampen, verschillende bloemen en diertjes bekijken, kleine en grote blaadjes zoeken, luisteren naar de geluiden die we buiten horen en natuurlijke materialen zoeken om mee te spelen en te knutselen. Buiten kunnen we samen met elkaar zoveel leuke activiteiten doen en plezier maken, dat vind ik erg fijn!

 • Jessica

  Wat kun je allemaal met babies aan activiteiten doen? (noem muziekles?)
  Je kunt hele leuke leerzame activiteiten doen met baby’s zoals:
  Knutselen, handje of voetje verven en daarvan kun je hele leuke figuren en/of dieren van maken. Met de handjes kunnen de baby’s ook lijm op papier smeren en dan er samen met een medewerkster er wat op plakken.

  Samen bloemetjes, gras, blaadjes etc. plukken en dat kun je dan laten voelen en ruiken. Met een veertje over verschillende delen van het lichaam gaan en die dan ook benoemen.
  Een ballon ergens aanhangen zodat ze proberen de ballon te pakken, zodat de ballon heen en weer gaat en ze er een spelletje van maken. Ballonnen vullen met verschillende materialen, water, zand, takjes, steentjes dan opblazen en verschillende geluidjes laten horen.

  Een baby op de buik laten liggen en dan het speelgoed of iets uit de natuur iets verder leggen zodat ze het proberen te pakken. Boekjes voorlezen en alles benoemen wat ze zien, liedjes zingen, muziekles en yoga-les. Met een bal rollen, over rollen en omhoog gooien. Samen een toren maken van blokken en dat de baby het om mag gooien.
  Verschillende dingen laten proeven en laten vasthouden. Zoals bv een takje munt. Het is voornamelijk heel veel benoemen en herhalen.

 • Renske

  Welk seizoen is jouw favoriet en waarom?

   

  Op de vraag wat mijn favoriete seizoen is en waarom, moest ik wel even goed nadenken. Dit omdat ik vind dat alle seizoenen iets unieks hebben in het jaar. Ze hebben allemaal iets eigens. Als ik dan wel echt een keuze wil gaan maken, kies ik voor de lente. In 2019 zal dit zeker een bijzonder seizoen gaan worden voor mijn vriend en ik. Wij gaan namelijk net wanneer de lente begonnen is, het “Ja woord” aan elkaar te geven. We hebben een maand gekozen in deze periode omdat het niet te warm is. Wanneer dan de zon schijnt ben je er extra blij mee, omdat het niet van zelfsprekend is. Geen enkele dag is het vanzelfsprekend dat de zon schijnt. In de zomer wordt het meer verwacht als in de lente, daarom vind ik deze periode ook zo’n bijzondere periode. Alles wat eerst een donkere gloed gaf over de wereld krijgt weer kleur, gaat weer bloeien en krijgt weer geur. De vogeltjes gaan weer geluiden maken. Ik merk aan mezelf dat ik weer een heel stuk vrolijker word door alles wat er om ons heen gebeurd in de natuur.

 • Tryntsje

  Tryntsje: Waarom heb jij gekozen voor De Groene Helden?

   

  Mijn naam is Tryntsje Veenstra. Ik woon in Balkbrug samen met mijn vriend en onze zoon.
  Mijn hobby’s zijn toneelspelen, zingen en ik voetbal bij dames team Avereest.

   
  Deze maand start ik bij Kinderopvang De Groene Helden. Zelf ben ik opgegroeid op de boerderij van mijn ouders. Hierdoor heb ik veel affiniteit met het buitenleven. Nu mag ik aan de slag op een Groene opvang! Ook het buitenleven en dieren komen hier aan de orde, hier ligt ook mijn visie wat ik graag door geef.
  Tot ziens op de groep!

 • Janine

  Welk element binnen De Groene Helden staat voor jou in een hoog vaandel en waarom?

   

  Bij de Groene Helden werken wij met verschillende elementen gedurende de dag bijv.: de verzorging en de ontwikkeling van het kind. De ontwikkeling en de zelfredzaamheid staan bij mij hoog in het vaandel. Ik vind het belangrijk om de kinderen te begeleiden en te motiveren om hun zelfstandigheid te bevorderen. Zelf ben ik erg enthousiast in mijn werk, ik vind het belangrijk dat de kinderen het naar hun zin hebben. Samen doen wij leuke en gerichte activiteiten, waardoor de kinderen actief door mij worden begeleidt.

   

  Welk seizoen geeft jou het meest en waarom?
  Weer of geen weer, elk seizoen heeft zijn charmes. Er op terugkomend, uit de zomer haal ik toch de meeste voldoening uit. Buiten is van alles te beleven en te ontdekken. Heerlijk met de kinderen buiten genieten en leuke activeiten uitvoeren, zoals een bloemen slinger maken of rennen in een modderpad van zand en water. Maar ondanks het seizoen, ik ben altijd met de kinderen buiten te vinden.

 • Marlinda

  Wat maakt jou tot een echte groene held?

   
  Omdat ik een echt buitenmens ben, ook thuis ben ik vaak buiten te vinden. En op het werk vind ik het heerlijk om de hele dag buiten te zijn. Je kunt de kinderen zoveel activiteiten aan bieden, alles wat je binnen doet kan je naar buiten halen. Ook voor mij zelf is het elke keer weer een uitdaging om een leuke activiteit te verzinnen waarmee je dingen uit de natuur gebruikt. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

  Over welke kwaliteiten moet een goede PM-er beschikken volgens jou?
  Ik vind het erg belangrijk dat je overzicht hebt over de groep, dat je weet waar de kinderen zijn en hoeveel kinderen je hebt. Hierdoor krijg je ook meer rust op de groep. Ook vind ik het belangrijk dat alle leidsters de zelfde regels aan houden, hierdoor komt er geen verwarring bij de kinderen. Dan weten de kinderen ook waar ze aan toe zijn, overleg dus met je collega’s.
  Ook vind ik het erg belangrijk dat je creatief bent en dat je verschillende activiteiten aanbied. Waardoor de kinderen verschillende en nieuwe dingen leren.

 • Eelco

  Welke kennis wil jij graag aan de kinderen overbrengen en hoe doe je dat in de dagelijkse praktijk? 

   

  Om de kinderen meer betrokken te maken bij grote en kleine dieren die in de natuur te vinden zijn wil ik iedere keer als ik aanwezig ben op de BSO een dier bespreken. Ieder dier heeft een verhaal en is van nut in de natuur. Door uit te leggen wat het dier eet en doet. Ook wil ik er een teken opdracht bij doen zodat ze zich op die manier gaan verwonderen. Daarnaast hoop ik dat ze het belang van ieder dier gaan inzien in de keten van de natuur. Het aller mooiste is natuurlijk als ze de verhalen door vertellen als ze een dier zien in de tuin of in het bos.