Vroeger was verbinding met de natuur vanzelfsprekend. Nu moeten we dat weer herontdekken. We trekken erop uit en gaan de natuur in waar de kinderen allerlei buitenavonturen beleven. Ze leren over dieren en planten in het bos, in de wei, in de rivier of op de heide. Ze gaan leren hoe ze de natuur kunnen beleven en benutten; welke planten lekker smaken of juist niet, of hoe ze een sterke en waterdichte hut kunnen maken. Daarnaast gaan we terug naar oude ambachten als houtsnijden, manden vlechten of wol vilten.
Wat leren we in de natuur?
Vuur maken zonder lucifers of aanstekers
Goed en slecht brandhout onderscheiden
Mes-veiligheid, een mes is geen wapen maar gereedschap
Houtsnijden en je eigen gereedschap maken
Een sterke regendichte hut bouwen
Op kampvuur koken en brood bakken
Dierensporen herkennen
Speurtochten doen
Bomen en planten herkennen
Kruiden zoeken in de natuur
Zalfjes maken
Waarom gaan we de natuur in?
1. Het helpt kinderen creatief te denken en het leert hen om te gaan met risico’s.
2. Het moedigt hen aan tot het overwinnen van tegenspoed.
3. Het leert ze samen te werken.
4. Leren in de natuur verhoogt het oplossend vermogen, er is sprake van actie-reactie-actie.
Er zijn voortdurend activiteiten met een directe feedback. Zo leren ze spelenderwijs hoe de wereld in elkaar zit, het stimuleert het denken
5. De natuur oordeelt niet; als iets niet lukt, ga je gewoon wat anders doen
6. De natuur is elke dag anders, in verschillende seizoenen en met verschillende weersomstandigheden. Daardoor doet het kind steeds nieuwe ontdekkingen. Dat biedt uitdagingen.
7. Het kind leert zijn/haar beperkingen en grenzen te verkennen. Dat is goed voor de ontwikkeling van het zelf.
8. Bezig zijn in de natuur verbetert de concentratie, en is goed voor de motorische ontwikkeling
9. De geest wordt aangesproken: Naast het zintuigelijke belang van de natuur inspireert het de geest. Kant-en-Klare middelen zijn meestal niet aanwezig. Het zet het kinderbrein aan om creatief en probleemoplossend te denken.
10. Een positieve mindset: De natuur beïnvloedt op een positieve manier de gemoedsrust van het kind. Ze werkt kalmerend, ontspannend en ze laadt weer op.
Wat de mens ‘binnen’ heeft gecreëerd is vaak veel drukker van kleuren, geluiden en geuren. De natuur heeft de kracht om dit te herstellen omdat alles hier zachter is. In een tijdsgeest waarin steeds meer kinderen worstelen met leerproblemen, gedragsproblemen en negatieve stress is de natuur een ideale omgeving om dit te verhelpen.