Onze ‘buitenslaaptuin’

 

Slaaptuin bij De Groene Helden

 

 

Hoe is Pinkeltje gestart met buitenslapen?
 

 
Pinkeltje heeft in 2011 een programma opgezet om baby’s buiten in de natuur te laten slapen. Deze babybedjes hebben wij destijds zelf ontworpen en gebouwd met oog voor alle aspecten die van belang zijn bij buiten slapen (arbeidsomstandigheden, kindvriendelijk en veiligheid etc.) Het resultaat van buiten slapen is uitzonderlijk goed voor kinderen omdat ze beter slapen en uitgeruster uit bed komen. Hierdoor kunnen de kinderen enthousiaster en geconcentreerder opgaan in hun dagelijkse bezigheden en in hun spel, wat er weer voor zorgt dat kinderen meer informatie opnemen (hogere hersenactiviteit). Ook de ouders gaven aan dat zij zeer tevreden zijn over het buiten slapen.

Om dit verder uit te breiden wilden wij een slaaptuin creëren. Het idee was om de bedjes tussen bomen en struiken te plaatsen zodat de kinderen dromerig worden van de geluiden van de natuur. Ook wanneer kinderen niet slapen hebben ze wat te zien, zoals de wapperende blaadjes van de struiken (ook dat geeft rust).In de natuur is er altijd wel iets wat beweegt of geluid maakt, dit bevordert de slaap. Vervolgens hebben we besloten om ervoor te zorgen dat ook de oudere kinderen buiten kunnen slapen. In de winter van 2011/2012 werd er een programma opgezet om een hele serie nieuwe en betere bedjes te produceren.

 

 


Sinds 4 december 2014 is ook de slaaptuin van De Groene Helden (locatie Balkbrug) in
gebruik genomen en wat zijn we er blij mee!

 

De 5 dubbele bedden staan onder een afdak (soort kapschuurtje).

 

Basis voorzieningen;
•De bedden zijn gekeurd (Rolf heeft ze geleverd).
•De bedden hebben een hordeur om insecten tegen te houden.
•Daarvoor hebben we afsluitende deuren die, indien de bedden niet gebruikt worden, dicht zijn.
•In de achterwand is 5 cm isolatie weggewerkt zodat slapende kinderen geen geluidsoverlast hebben van evt. spelende kinderen.
•De slaaptuin is gesitueerd tussen enerzijds de buiten speelruimte van de 0-4 jarige kinderen en anderzijds de kinderboerderij waar zij direct zicht op hebben vanuit het buitenbedje.
•In de buitenslaaptuin mogen kinderen alleen onder toezicht komen (er zit een deur voor, dus ze kunnen er ook niet zelfstandig in).
•Kinderen die nog even niet willen slapen kunnen genieten van de dieren van de kinderboerderij in Balkbrug en in Nieuwleusen van de vogeltjes en de het struikgewas.

 

 

Voordelen t.o.v. reguliere buitenbedjes zijn;
•De bedjes kunnen ook gebruikt worden als het regent.
•De bedjes kunnen ook gebruikt worden boven windkracht 4.
•De bedjes hebben geen extra schaduw middelen nodig in de zomer.
•Omdat de bedjes ingebouwd zijn, krijgt de wind bijna geen vat op de kinderen die er gebruik van maken.
 

Deze topkwaliteit van buiten slapen vindt u alleen bij De Groene Helden, weet u nog een kinderdagverblijf die dit zo aanbiedt dan horen wij het graag.