Gezonde voeding

Iedereen weet dat gezonde voeding belangrijk is. Maar wat is nu eigenlijk precies gezond? Er zijn een heleboel voedingsproducten die verkocht worden onder het mom van ‘gezond’, terwijl ze in werkelijkheid helemaal niet zo gezond zijn.

Bij ‘De Groene Helden’ proberen we de suikerinname van kinderen heel erg te beperken. Zo bieden we kinderen veel thee en water aan en krijgen ze een tussendoortje van vers, gevarieerd fruit en groenten (komkommer, paprika, tomaat, wortel, courgette, pastinaak etc.).

Het belang van een gezond en regelmatig voedingspatroon is in Nederland algemeen bekend.

Een kind heeft voor een optimale groei en ontwikkeling bepaalde voedingsstoffen nodig. Rond etenstijd is het voor veel gezinnen een druk moment van de dag: files, werk, hobby’s of schoolgerelateerde activiteiten maken het soms erg ingewikkeld om het hele gezin rond dat tijdstip aan tafel te krijgen. Toch is dit wel een belangrijk moment.

Hieronder leest u tips van het voedingscentrum voor optimale eetgewoonten:

Tip 1: Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind bepaalt hoeveel hij eet

Als jij je kind eten opdringt, eet hij misschien te veel. Als hij vaak te veel eet kan dat leiden tot overgewicht. Bovendien leert je kind af om te luisteren naar zijn gevoel van vol zitten als je het eten opdringt. Ook dat kan op den duur leiden tot overgewicht.

Straf je kind dan ook niet als hij zijn eten niet opeet, bijvoorbeeld door geen toetje te geven. Straf kan er bovendien voor zorgen dat je kind een negatief gevoel koppelt aan gezond eten. Oftewel: het bordje hoeft niet leeg.

Maak je geen zorgen als je kind een keer of een poosje wat slechter eet. Blijf gewoon proberen en bedenk dat een kind dat groeit en levendig is, genoeg binnen krijgt. Ben je er toch niet gerust op, bespreek je zorgen dan op het consultatiebureau.

Tip 2: Verbied niks, maar stel wel grenzen

Voor het stimuleren van gezond eetgedrag bij je kind, is het eigenlijk het beste om een bepaalde mate van controle uit te oefenen, maar ook niet enorme beperkingen op te leggen. Zo kan het verbieden van eten ervoor zorgen dat je kind er juist van wilt eten. Maar kinderen helemaal vrij te laten kiezen wat zij willen, kan er weer voor zorgen dat ze sneller ongezonde keuzes maken.

Een voorbeeld: zowel snoep en frisdrank helemaal verbieden als je kind vrijlaten om zelf snoep en frisdrank uit de kast te pakken, werkt averechts. Maar wat kun je dan wel doen? Verbied snoep en frisdrank niet, maar geef het op vaste momenten en niet te veel.

Tip 3: Zorg voor vaste eet- en drinkmomenten

Vaste eetmomenten leren je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken. Houd bijvoorbeeld aan: ontbijt – tussendoormoment – lunch – tussendoormoment – warme maaltijd op vaste tijden. Bekijk hoe een dagmenu eruit kan zien. Plan de tussendoormomenten niet vlak voor een maaltijd. En geef niet meer dan 4 keer wat tussendoor. Dat is slecht voor de tanden en kan de trek in de hoofdmaaltijden verstoren.

Zorg ook dat je op tijd eet, en niet als het eigenlijk tijd is voor een dutje of om te gaan slapen. Als je kind te moe is, heeft hij geen aandacht en geen trek meer.

Tip 4: Eet aan tafel

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) samen eet met iedereen die er op dat moment is. Aan tafel eten is goed voor de algemene ontwikkeling en de gezondheid van je kind.

En door aan tafel te eten leert je kind: nu is het tijd om iets te eten. Ook is het belangrijk dat hij jou met smaak ziet eten, dat maakt het voor hem aantrekkelijker om nieuwe smaken te proberen. Probeer de nadruk niet te veel te leggen op het ‘moeten eten’. Maak er een ontspannen en gezellig moment van. Praat bijvoorbeeld na over de dag.

Tip 5: Uit die tv!

Televisiegeluid leidt erg af, dat geldt voor volwassenen, maar nog meer voor kinderen. Eet zelf met aandacht en geef je kind aandacht tijdens het eten. Overigens een boekje lezen, de krant lezen, een spelletje doen, je mobiele telefoon, laptop… ze zijn niet uitgenodigd voor het eten.

Tip 6: Geef het goede voorbeeld

Je kind kijkt naar wat jij eet en wanneer jij eet. En wil dat na-apen, zeker op deze jonge leeftijd. Neem je bijvoorbeeld regelmatig fruit en tomaatjes tussendoor, dan wil je kind dat ook. Trek jij een vies gezicht bij bietjes? Grote kans dat hij ook geen bietjes meer wil. Ook ongezond gedrag zal hij willen na-apen: als je bijvoorbeeld zelf de hele dag door eet, zal je kind dat straks ook willen. Hij ziet jou eten, dus waarom mag hij dat niet?

Tip 7: Toon dat jij gezond belangrijk vindt

Maak gezond eten gewoon voor je kind, door te laten zien dat jij het belangrijk vindt. Laat je kind bijvoorbeeld meekijken of helpen met koken. Zo ziet hij wat er voor nodig is om een gezonde maaltijd te maken. Even gebrek aan inspiratie? Bekijk onze recepten.

Het is verder leuk om je kinderen af en toe te vertellen over gezond eten. Wat doet het voor je lijf? Maar, maak gezond ook gewoon jouw geheime missie. Als je namelijk alsmaar roept dat groente zo goed voor je is, kan het effect averechts zijn. Roep trouwens ook niet dat snoep en snacks zo slecht zijn. Laat gewoon zien dat het best af en toe mag, maar dat je er niet te veel van neemt. Kortom: laat op een ontspannen manier zien dat gezond eten belangrijk is.

Tip 8: Maak gezond in huis makkelijk

Zorg ervoor dat gezond eten in huis beschikbaar is en dat het makkelijk te eten is. Als je kind makkelijk toegang heeft tot gezonde producten, eet hij er ook eerder van. Zet bijvoorbeeld stukjes gesneden groente en fruit neer, die makkelijk te pakken zijn uit een bakje.

Tip 9: Gebruik eten niet als troost of beloning

Leer je dat wel aan, dan zal je kind later zichzelf misschien ook troosten of belonen met eten. En dat kan weer leiden tot overgewicht. Speel of dans liever even met je kind, lees een boekje, zing een liedje. En een knuffel werkt altijd.

Beloon je kind ook niet met ander eten, zoals een toetje, als hij zijn groente opeet. Je kind kan dan gaan denken dat groenten eigenlijk niet lekker zijn. En ook al eet hij niet al zijn groenten op, geef gewoon een toetje als onderdeel van de maaltijd. Je mag natuurlijk je kind wel loven als hij zijn fruit of groente met smaak heeft gegeten!

 

(Bron: www.voedingscentrum.nl)