Kinderopvang

Een vaste dagindeling heeft effect op het gedrag en de ontwikkeling van kinderen.

Vaste patronen geven kinderen houvast en een veilig gevoel. Dit hebben ze nodig om nieuwe uitdagingen aan te kunnen gaan. Naast het veilige gevoel geeft het daardoor ook rust in een groep, wat op zijn beurt de sociale contacten tussen kinderen stimuleert.

Naast vaste patronen in de dag moeten er ook genoeg vrije momenten zijn voor de kinderen. Gedurende de dag zijn de kinderen zoveel mogelijk buiten te vinden, dit geldt voor alle activiteiten, maar ook voor alle vrije speelmomenten.

De Groene Helden werkt met een vaste dagindeling.

Ochtend

07:00 – 09:00 uur – Kinderen worden gebracht/ Vrij spel
09:00 uur – Muziek- of yogales
09:45 uur – Fruit eten/ Thee drinken/ Potje plassen
10:30 uur – Activiteit
11:30 uur – Brood eten/ Melk drinken/ Potje plassen
12:30 uur – Slapen

Middag

12:30-14:30 uur – Pauze leidsters
Schoonmaakwerkzaamheden
Activiteit/Vrij spel met niet-slapende kinderen.
14:30 uur – Aankleden/ Potje plassen / Groente eten/ Drinken
15:15 uur – Activiteit
16:30 uur – Tussendoortje/ Drinken
17:00 – 18:00 uur – Vrij spel/ Kinderen worden opgehaald

Aangegeven tijden zijn richttijden, in de praktijk kan dit iets fluctueren.

Een dag bij ‘De Groene Helden’

Welkom

‘Goedemorgen!!!’ Jaaa, het is weer zover: een dagje bij ´De Groene Helden´!!

’s Morgens staan we jou en je mama of papa al op te wachten om vrolijk te begroeten. We starten meteen buiten en jij mag helemaal zelf kiezen waar je als eerst mee gaat spelen.

Wij praten eerst nog even met papa of mama en daarna komen we ook meespelen. De baby’s worden vaak eerst eventjes geknuffeld, ‘wat fijn dat je er weer bent’!

Ochtend

Als iedereen er is gaan we (+/- 09:00 uur) kinderyoga of muziekles doen. We beginnen samen op het kleed en iedereen zingt het openingsliedje goed mee. Daarna zingen we liedjes, doen we dansjes of doen we net of we naar de dierentuin gaan.

Dan gaan we aan tafel en krijgen alle kinderen fruit en drinken we kruidenthee. Voordat we gaan eten en drinken zingen we natuurlijk eerst het liedje “appel, peer en een banaan”.

De kinderen mogen zelf hun kopje (met hulp van de leidster) inschenken. De jongere kinderen die nog niet zo goed zelf kunnen drinken helpen we een beetje, maar misschien wil één van de peuters ook wel graag helpen? Dan doen we het samen!!

We gaan gezellig kletsen over van alles en nog wat; we oefenen de kleuren van de kopjes, praten over het weer of lezen bijvoorbeeld een leuk boekje voor.

Daarna pakken we de potjes en is het tijd om een plasje te doen. Natuurlijk zijn er ook grote, stoere kinderen die al op de wc kunnen plassen!

Vaak gaan we na het tafelmomentje een leuke activiteit doen zoals iets leuks knutselen, wat lekkers bakken of buiten creatieve spelletjes doen. Om 11:30 uur is het tijd voor eten, wie helpt ons om alles op tafel te zetten?!

Middag

Na het eten is het tijd voor een middagslaapje, de kindjes die niet slapen mogen ons helpen met schoonmaken of zelf iets kiezen om te doen. Na een half uurtje gaan we gezellig samen wat leuks doen.

Om 14:30 uur halen we de kinderen die al wakker zijn uit bed. Iedereen gaat weer plassen en trekt zijn/haar kleren aan; ‘hoe heten die dingen eigenlijk, die je aan je voeten doet? En hoe goed kunnen jullie jezelf al aankleden?’.

De oudere kinderen kunnen ook heel goed helpen de kleinere kinderen aan te kleden! Als jullie allemaal weer aangekleed zijn gaan we lekker kruidenthee drinken (die jullie zelf mogen maken) en verschillende groenten eten, zoals stukjes komkommer, paprika, tomaat, wortel, enz.

Daarna gaan we nog even lekker spelen, iedere dag doen we weer iets anders, er zijn geen activiteiten die ‘moeten’, maar als wij heel enthousiast zijn, worden jullie heel vaak ook enthousiast!

Om 16:30 uur is het tijd voor drinken en een tussendoortje. Als we dat gedaan hebben worden jullie al weer bijna opgehaald door papa en mama en dan zwaaien we jullie weer uit; ‘Dááááágg!! Tot de volgende keer!!’.

Groene opvang voor kinderen in Overijssel