Buiten slapen
In Finland weet men niet beter dat jonge kinderen buiten slapen. Er is onderzoek gedaan in Finland naar de ervaringen van ouders van het buiten slapen van hun kinderen. De onderzoeksresultaten komen volledig overeen met de ervaringen die ‘De Groene Helden’ heeft; kinderen slapen beter en langer buiten, ze zijn fitter en vrolijker en eten beter. Het onderzoek toonde ook aan dat bijna de helft van de kinderen die buiten sliepen met een temperatuur van 0 graden Celsius een bezweet nekje had. Hoe kouder de temperatuur, hoe minder het fenomeen ‘bezwete nek’ voorkwam. Rode wangetjes en een rode neus waren veelvoorkomende aspecten. De beste temperatuur om buiten te slapen is door de participerende Finse ouders geëvalueerd op -6 graden Celsius. Naarmate het buiten kouder is, worden de kinderen aangekleed met meer laagjes. Bij De groene Helden gaat het buiten slapen altijd in overleg met de ouders, zij geven hier schriftelijk toestemming voor.

 

Achtergrond buiten slapen
In Finland weet men niet beter dat jonge kinderen buiten slapen. Tourula, Isola & Hassi (2008) hebben een onderzoek in Finland gedaan naar de ervaringen van ouders van het buiten slapen van hun kinderen. In totaal hebben 116 ouders van kinderen onder de twee jaar meegedaan aan het onderzoek. In Finland stamt het buiten slapen uit 1920. Arvo Ylppo heeft in die tijd richtlijnen opgesteld voor ouders om het aantal kinderen dat overleed te reduceren. Hij veronderstelde dat huizen slecht geventileerd waren en dat frisse lucht en zonlicht goede maatregelen voor ziekte  preventie (Tourula et al., 2008). Er werd gedacht dat koude lucht goed was voor de bloedsomloop in het neus- en mond gebied en daardoor goed voor de weerstand van kinderen.

 

Onderzoeksresultaten Finland
Een koude leefomgeving bevat alle condities die de regulatie van lichaamstemperatuur activeert (Tourula et al., 2008). Deze lichaamstemperatuurregulatie zorgt voor een verminderd warmteverlies en stimuleert tegelijkertijd warmte productie. Kinderen kunnen dan ook zonder problemen blootgesteld worden aan wind, frisse lucht en zonlicht als ze op jonge leeftijd regelmatig buiten gelegen hebben. Kinderen vanaf 3 weken oud liggen in Finland buiten in temperaturen tot -15 graden Celsius. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle ouders (95%) dachten dat er geen nadeel zit aan het buiten laten slapen van hun kind (Tourula et al., 2008). De ouders rapporteerde dat het kind actiever was (66%) na het slapen in de buitenlucht vergeleken met binnen slapen. Ook hebben ouders het idee dat het kind het fijn vindt om buiten te slapen (88%). Meer dan de helft van de ouders (54%) observeerde dat het kind beter at na buiten slapen en bijna alle ouders (94%) had het gevoel dat het buiten slapen gezond is door de frisse lucht (Tourula et al., 2008). Ongeveer tweederde van de ouders (65%) kon niet zeggen of het kind gezonder zou blijven omdat het buiten slaapt. Kinderen slapen in de buitenlucht langer dan dat ze binnen doen. Van de kinderen die buiten langer sliepen had 57% broertjes of zusjes. Van de kinderen die binnen langer sliepen was in 74% van de gevallen enig kind (Tourula et al., 2008).

 

Bezwete nek en rode wangen
Bijna de helft van de kinderen had een bezwete nek met een buitentemperatuur van 0 graden Celsius. Hoe kouder de temperatuur hoe minder het fenomeen ‘bezwete nek’ voorkwam. Rode wangetjes en een rode neus waren veelvoorkomende aspecten. De beste temperatuur om buiten te slapen is door de ouders geëvalueerd op -6 graden Celsius. Naarmate het buiten kouder is, worden de kinderen aangekleed met meer laagjes (Tourula et al., 2008).

 

Ervaringen ‘De Groene Helden’
‘De Groene Helden’ ervaart bovenstaande gegevens zelf ook. Kinderen slapen beter en langer buiten, ze zijn fitter en vrolijker en eten beter. Doordat de kinderen buiten liggen horen en zien ze van alles; de vogeltjes die fluiten, de bladeren die ritselen, de wind die blaast, de regen die neervalt, de kippen die rondscharrelen etc. Al deze dingen hebben een rustgevende werking op de mens, zo ook op een kind. 

 

Akkoord geven
Ouders moeten bij ‘De Groene Helden’ tekenen voor goedkeuring wanneer zij wensen dat hun kind, samen met de andere kinderen, buiten slaapt (dit is opgenomen in het inschrijfformulier). Kinderen slapen bij ‘De Groene Helden’ buiten totdat blijkt dat het niet meer werkt. Op dit moment heeft ‘De Groene Helden’ op beide locaties 5 dubbele bedden staan onder een afdak (soort kapschuurtje) met uitzicht op de dieren en/of de natuur.

 

De buiten slaaptuin van De Groene Helden